Rioolheffing

In deze cursus leer je alles over de rioolheffing.

25 INGESCHREVEN STUDENTEN

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater, de afvoer van huishoudelijk afvalwater, de rioleringszorg en de aanpak van problemen die verband houden met de grondwaterstand. Door deze drie taken moeten gemeenten collectieve maatregelen treffen waar iedereen direct of indirect baat bij heeft. De kosten die in het kader van deze verantwoordelijkheden worden gemaakt, kunnen verhaald worden via (een) rioolheffing(en). Daarnaast kan de rioolheffing als instrument ingezet worden in het kader van bezuinigingen.

LET OP: deze cursus bestaat uit twee onlosmakelijk verbonden delen: een deel e-learning en een deel contactonderwijs. Je meldt je via deze pagina aan voor beide onderdelen. Aanmelden voor slechts een onderdeel is daarom niet mogelijk.

 

 

Tijdens deze cursus behandelen we de fiscaal-juridische aspecten en de ervaringen met de rioolheffing. Ook financiële zaken – die verband houden met het kostenverhaal en kostentoerekening – zullen aan de orde komen, zoals de vorming en verwerking van (spaar)voorzieningen en reserves en de toerekening van BTW. Lastig hierbij is dat fiscale voorschriften en financiële voorschriften niet altijd gelijk zijn. Het is daarom van belang dat men goed inzicht heeft in de lasten die aan de rioolheffing toegerekend zijn. O.a. de volgende onderwerpen zullen aan de orde komen:

  • welke kosten zijn verhaalbaar via rioolheffing?
  • moet er onderscheid gemaakt worden in percelen die alleen hemelwater afvoeren en percelen die ook afvalwater afvoeren? Of wellicht wel alle percelen, ook als geen water wordt afgevoerd?
  • de objectafbakening en de mogelijkheid om gebruik te maken van de WOZ-objectafbakening
  • wat is een rechtvaardige lastenverdeling?
  • de Modelverordening Riool- en Waterzorgheffing van de VNG
  • kostenverhaal en -toerekening rioolheffing
  • de regels van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Natuurlijk zullen we ook ingaan op de nieuwe Notitie Lokale Heffingen van de Commissie BBV
  • hoe om te gaan met voorzieningen en reserves en BTW
  • actuele jurisprudentie

E-LEARNINGDEEL
De basisstof van de genoemde onderwerpen wordt behandeld in het e-learningdeel. Het e-learningdeel kan je volgen vanaf het moment dat je je aanmeldt (na onze goedkeuring). Het bestaat uit enkele video’s die onze docenten hebben opgenomen en deze vormen de basis voor het contactonderwijs. Bij dit onderdeel behoort ook een reader en de sheets die tijdens de video’s worden behandeld.

CONTACTONDERWIJS
Bij deze opleiding horen twee dagdelen contactonderwijs. In dit geval gaat dit om een online Teams-sessie van 3 uur, gepland op 16-05-2024 en een sessie op locatie* op 23-05-2024, in beide gevallen van 09.00-12.00 uur. De docent gaat dan dieper in op de stof, de actuele jurisprudentie en behandelt een aantal casussen. Ook zal de Modelverordening van de VNG besproken worden tijdens het contactonderwijs.

Deze cursus is met name bestemd voor beleidsmedewerkers en financieel medewerkers van gemeenten en samenwerkingsverbanden die verantwoordelijk zijn voor en betrokken zijn bij de fiscaal-juridische aspecten en/of het onderbouwen van het kostenverhaal en de kostentoerekening van de rioolheffing.

In de video’s die bij deze cursus horen, zie je onze docenten Robert Duits en Edwin Borghols, beiden vennoot en fiscaal-juridisch adviseur bij Van den Bosch & Partners. In onderstaande video’s stellen zij zichzelf aan je voor.

Als je je aan wilt melden voor deze cursus klik je hierboven op de aanmeldbutton. Dan verschijnt er een invulformulier waar je alvast je wachtwoord kunt aanmaken. Als je dat hebt ingezonden, krijgen wij een melding dat je je hebt aangemeld. Deze melding moeten wij goedkeuren. Als die is goedgekeurd, dan ontvang je een nieuwe mail dat je kunt starten. We doen ons best je aanmelding nog dezelfde dag, doch uiterlijk de volgende werkdag te behandelen. Op de startdatum van je cursus wordt ook de factuur gestuurd.
(Let op: je meldt je tegelijkertijd aan voor zowel het e-learningdeel als het contactonderwijs)

  • 16-05-2024 – 1 Teams-sessie van 3 uur – tijden: 09.00-12.00 uur
  • 23-05-2024 – 1 sessie op locatie – tijden: 09.00-12.00 uur

Locatie: Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht.*

*Bij deelname van 3 personen of minder, houdt de ALB zich het recht voor de klassikale cursus om te zetten naar een Teams-sessie, of een sessie op ons kantoor in Hardinxveld-Giessendam. Een hybride vorm is hierbij ook denkbaar.

€ 699,00 p.p excl. BTW. Dit bedrag geldt voor beide cursusonderdelen. Mocht je een van de contactsessies onverhoopt missen, wordt toch het volledige bedrag gerekend. 

Voor deze opleiding is geen vereiste vooropleiding nodig. Wij wijzen er wel op dat – voor het volgen van het contactonderwijs – de basisstof uit het e-learningdeel bekend wordt geacht.

E-LEARNINGDEEL
Je kan het e-learningdeel van deze opleiding in principe volgen in een tijdsbestek van 2 uur. De opleiding bestaat uit ruim 1,5 uur aan filmmateriaal, een reader en een hand-out van de sheets die behandeld worden in de video’s. Deze kan je bekijken tot de dag ná de laatste contactsessie met de docent. Ook zijn er readers voor download beschikbaar. Het zou fijn zijn als je die kon doorlezen vóór de eerste contactsessie. De beschikbaar gestelde jurisprudentiebestanden dienen als naslagwerk en hoeven niet van tevoren te worden doorgelezen.

CONTACTONDERWIJS
Bij deze opleiding horen twee dagdelen contactonderwijs. In dit geval gaat dit om een online Teams-sessie van 3 uur, gepland op 16-05-2024 en een sessie op locatie* op 23-05-2024, in beide gevallen van 09.00-12.00 uur. De docent gaat dan dieper in op de stof, de actuele jurisprudentie en behandelt een aantal casussen. Wij gaan er bij het contactonderwijs van uit dat je de kennis uit het e-learningdeel tot je hebt genomen. Deze stof wordt niet opnieuw behandeld. Vragen stellen mag natuurlijk altijd.

Op de dag dat we je aanmelding goedkeuren, start je toegang tot het e-learningdeel van de cursus. Vanaf dat moment heb je tijd om de cursus te doorlopen. Je toegang stopt automatisch op de dag na de laatste contactsessie met de docent. 

Een computer, tablet of telefoon en goede zin.

Cursusoverzicht

Rioolheffing
Brede rioolheffing en zorgplichten 00:10:00
Belastingplicht met KRW 00:12:00
Belastbaar feit rioolheffing 00:12:00
Objectafbakening rioolheffing 00:09:00
Heffingsmaatstaven rioolheffing 00:15:00
Vrijstellingen rioolheffing 00:06:00
Kostentoerekening Rioolheffing
1. Inleiding kostentoerekening (cursus Rioolheffing) 00:13:00
2. Begrotingsvoorschriften algemeen (cursus Rioolheffing) 00:11:00
3. Uitgangspunten kostentoerekening (cursus Rioolheffing) 00:10:00
4. Kostentoerekening rioolheffing – voorzieningen en reserves (cursus Rioolheffing) 00:12:00
Downloads
Downloads (cursus Rioolheffing) 00:02:00
Afronding (cursus Rioolheffing) 00:02:00
top
Deze website is tot stand gekomen in samenwerking met skills4u.nl