Kostentoerekening

In deze cursus word je geïnformeerd over de kostentoerekening bij gemeentelijke heffingen.

49 INGESCHREVEN STUDENTEN

Gemeenten worden door fiscale jurisprudentie en begrotingsvoorschriften (het BBV) genoodzaakt om de kostendekkingsoverzichten van hun heffingen inzichtelijk en transparant(er) te maken. Lastig hierbij is dat fiscale voorschriften en financiële voorschriften uiteen lopen. Daarnaast heeft de Hoge Raad bepaald dat het maken van een goede kostentoerekening achteraf in een bezwaar- of beroepsprocedure niet meer mogelijk is.

Zowel burgers en bedrijven als belastingrechters staan kritisch tegenover tarieven van kostendekkende heffingen. Bij steeds meer bezwaarschriften (ook van NCNP-bedrijven) wordt de kostendekking van de heffing ter discussie gesteld. Dat betekent dat de kostentoerekening steeds vaker aan de rechter wordt voorgelegd. Het belang van een goede kostentoerekening die voorafgaand aan het belastingjaar is opgesteld, is daarmee toegenomen.

Ben jij goed op de hoogte van alle eisen omtrent toerekening van kosten? Er zijn nieuwe regels gesteld door de Commissie BBV vanuit de notitie lokale heffingen. Weet jij welke mogelijkheden deze bieden?

In deze cursus krijg je antwoorden op al je vragen over kostentoerekening en leer je de verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden van de kostentoerekening bij diverse heffingen, zoals rioolheffing, afvalstoffenheffing, leges, begraafrechten en marktgelden.

LET OP: deze cursus bestaat uit twee onlosmakelijk verbonden delen: een deel e-learning en een deel contactonderwijs. Je meldt je via deze pagina aan voor beide onderdelen. Aanmelden voor slechts een onderdeel is daarom niet mogelijk.

De volgende onderwerpen zullen in elk geval worden behandeld in de cursus:

  • De noodzakelijke regels van het BBV voor de heffingsambtenaar en de financieel ambtenaar
  • De noodzakelijke fiscale regels voor de heffingsambtenaar en de financieel ambtenaar
  • Specifieke kostendekkingseisen voor leges (inclusief de regels van Omgevingswet en Wkb), rioolheffing, afvalstoffenheffing, marktgelden en lijkbezorgingsrechten
  • Welke kosten aan de diensten toegerekend mogen worden en welke niet
  • Kostentoerekening van klimaatinvesteringen
  • Omgaan met ‘piek’ leges
  • Gevolgen overschrijding kostendekking
  • BCF-BTW

Op deze en andere onderwerpen gaan we tijdens deze cursus uitgebreid in. Aan de hand van jurisprudentie bespreken we welke kosten aan de verschillende diensten en taken kunnen worden toegerekend. Je kunt desgewenst je eigen casus inbrengen en uiteraard worden al je vragen beantwoord.

Door deze opzet van de cursus is er meer gelegenheid om te oefenen, dus het rendement van de cursus is maximaal.

E-LEARNINGDEEL
De basisstof van de genoemde onderwerpen wordt behandeld in het e-learningdeel. Het e-learningdeel kan je volgen vanaf het moment dat je je aanmeldt (na onze goedkeuring). Het bestaat uit enkele filmpjes  die onze docenten hebben opgenomen en deze vormen de basis voor het contactonderwijs. Ook zijn er readers voor download beschikbaar. Het zou fijn zijn als je die kon doorlezen vóór de eerste contactsessie. De beschikbaar gestelde jurisprudentiebestanden dienen als naslagwerk en hoeven niet van tevoren te worden doorgelezen.

CONTACTONDERWIJS
Bij deze opleiding horen twee dagdelen contactonderwijs. In dit geval gaat het om twee dagdelen op locatie in Utrecht* op 17 oktober 2024, van 09.00-16.00 uur. De docent gaat dan dieper in op de stof, de actuele jurisprudentie en behandelt casussen.

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van gemeenten en samenwerkingsverbanden die in hun functie te maken (gaan) hebben met kostentoerekening.

In de video’s die bij deze cursus horen, zie je onze docent Edwin Borghols, vennoot en fiscaal-juridisch adviseur bij Van den Bosch & Partners. In onderstaande video stelt hij zich aan je voor. Ook kun je op zijn LinkedIn-pagina zien wat hij nog meer doet en deed.

Als je je aan wilt melden voor deze cursus klik je hierboven op de aanmeldbutton. (Let op: je meldt je dan aan voor zowel het e-learningdeel als het contactonderwijs)
Dan verschijnt er een invulformulier waar je alvast je wachtwoord kunt aanmaken.
Als je dat hebt ingezonden, krijgen wij een melding dat je je hebt aangemeld. Deze melding moeten wij goedkeuren. Na goedkeuring, dan ontvang je een nieuwe mail dat je kunt starten. We doen ons best je aanmelding nog dezelfde dag, doch uiterlijk de volgende werkdag te behandelen. Op de datum dat je kunt starten met het e-learningdeel van je cursus wordt ook de factuur gestuurd.

Meer informatie over de contactsessies ontvang je via de mail zodra de datum nadert.  

  • 17-10-2024 – 2 dagdelen op locatie – tijden: 09.00-16.00 uur

Locatie: Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht. *

*Bij deelname van 3 personen of minder, houdt de ALB zich het recht voor de klassikale cursus om te zetten naar Teams-sessies, of lesgeven op ons kantoor in Hardinxveld-Giessendam. Een hybride vorm is hierbij ook denkbaar.

€ 699,00 p.p excl. BTW. Dit bedrag geldt voor beide cursusonderdelen. Mocht je de contactsessies onverhoopt missen, wordt toch het volledige bedrag berekend. 

Voor deze opleiding is geen vereiste vooropleiding nodig. Wij wijzen er wel op dat – voor het volgen van het contactonderwijs – de basisstof uit het e-learningdeel bekend wordt geacht.

E-LEARNINGDEEL
Het e-learningdeel van deze opleiding bestaat uit enkele video’s waarin de docent de basisstof alvast behandelt. Alles bij elkaar duren de video’s ca. 45 minuten. Deze kan je bekijken vanaf het moment van inschrijving tot de dag ná de laatste contactsessie met de docent. Ook zijn er readers beschikbaar. Het zou fijn zijn als je die kon doorlezen van tevoren. De jurisprudentiebestanden hoeven niet van tevoren te worden doorgelezen.

CONTACTONDERWIJS

Bij deze opleiding hoort een dag contactonderwijs. In dit geval gaat het om een klassikale lesdag op locatie* op 17-10-2024, van 09.00-16.00 uur. De docent gaat dan dieper in op de stof, de actuele jurisprudentie en behandelt casussen. Wij gaan er bij het contactonderwijs van uit dat je de kennis uit het e-learningdeel tot je hebt genomen. Deze stof wordt niet opnieuw behandeld. Vragen stellen mag natuurlijk altijd. Mocht je heel ver weg wonen, is er de mogelijkheid het contactonderwijs thuis te volgen. Gelet op het feit dat het een hele lesdag is en dat je thuis toch minder meekrijgt van de interactie in het klaslokaal, raden wij dit niet aan. De mogelijkheid is er echter wel voor mensen die bijv. echt heel ver weg wonen. Wij horen dit dan wel graag van tevoren.

Op de dag dat we je aanmelding goedkeuren, start je toegang tot het e-learningdeel van de cursus. Vanaf dat moment heb je tijd om de cursus te doorlopen. Je toegang stopt automatisch op de dag na de laatste contactsessie met de docent.

Een computer, tablet of telefoon en goede zin.

Cursusoverzicht

Kostentoerekening hoofdlijnen
1. Inleiding kostentoerekening (cursus Kostentoerekening) 00:13:00
2. Begrotingsvoorschriften algemeen (cursus Kostentoerekening) 00:11:00
3. Uitgangspunten kostentoerekening (cursus Kostentoerekening) 00:09:00
4. Kostentoerekening rioolheffing – voorzieningen en reserves (cursus Kostentoerekening) 00:12:00
5. Kostentoerekening leges (cursus Kostentoerekening) 00:14:00
6. Kostentoerekening afvalstoffenheffing (cursus Kostentoerekening) 00:05:00
Downloads (cursus Kostentoerekening)
Downloads (cursus Kostentoerekening) 00:00:00
Afronding (cursus Kostentoerekening) 00:02:00
top
Deze website is tot stand gekomen in samenwerking met skills4u.nl