Belastingverordeningen

In deze opleiding leer je o.a. aan welke eisen belastingverordeningen moeten voldoen.

6 INGESCHREVEN STUDENTEN

Hoewel er modelverordeningen zijn, dient men kennis en inzicht te hebben in de spelregels waaraan een belastingverordening moet voldoen. Tijdens deze cursus leer je aan welke (inhoudelijke) eisen een verordening moet voldoen. Een onverbindendverklaring van een verordening heeft vaak verstrekkende fiscale en financiële gevolgen voor de betreffende gemeente, provincie of het betreffende waterschap. Risico’s bij het opstellen van belastingverordeningen moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.

In deze video vertellen we je meer over de cursus.

LET OP: deze cursus bestaat uit twee onlosmakelijk verbonden delen: een deel e-learning en een deel contactonderwijs. Je meldt je via deze pagina aan voor beide onderdelen. Aanmelden voor slechts een onderdeel is helaas niet mogelijk.

In de cursus komen in hoofdlijnen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Redenen voor onverbindendverklaring
  • Bekendmaking als essentieel vereiste/inwerkingtreding Bekendmakingswet
  • Gevolgen onverbindendverklaring voor opgelegde en nog op te leggen aanslagen
  • Mogelijkheden voor herstel en reparatie
  • Bevoegdheid en vorm: welk instrument gebruik je in welke situatie?
  • Inhoud van een belastingverordening
  • Beginselen van behoorlijke regelgeving zoals gelijkheid en rechtszekerheid
  • De nieuwe motiveringseisen bij belastingverordeningen

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van concrete zaken die zich in de jurisprudentie hebben voorgedaan. We testen verder aan de hand van praktijkvoorbeelden of je met de opgedane kennis mogelijke valkuilen in een belastingverordening kunt benoemen.

E-LEARNINGDEEL
De basisstof van de genoemde onderwerpen wordt behandeld in het e-learningdeel. Het e-learningdeel kan je volgen vanaf het moment dat je je aanmeldt (na onze goedkeuring). Het bestaat uit enkele video’s die onze docent heeft opgenomen en deze vormen de basis voor het contactonderwijs. Bij dit onderdeel behoort ook een reader en de sheets die tijdens de video’s worden behandeld.

CONTACTONDERWIJS
Bij deze opleiding hoort ook contactonderwijs. In dit geval gaat dit om twee Teams-sessies van 3 uur, gepland op 12 en 17 december 2024 van 13.00-16.00 uur. De docent gaat dan dieper in op de stof, de actuele jurisprudentie en behandelt waar mogelijk casussen. Ook is het mogelijk om vooraf vragen in te dienen.

Deze cursus is bestemd voor onder andere (beleids)medewerkers van afdelingen Belastingen en Financiën van gemeenten, waterschappen, samenwerkingsverbanden en provincies. 

In de video’s die bij deze cursus horen, zie je onze docent Arnaud Bruijns, vennoot en fiscaal-juridisch adviseur bij Van den Bosch & Partners. Hij verzorgt ook de Teams-sessies. In onderstaande video stelt hij zichzelf voor.


Als je je aan wilt melden voor deze cursus klik je hierboven op de aanmeldbutton. Dan verschijnt er een invulformulier waar je alvast je wachtwoord kunt aanmaken. Als je dat hebt ingezonden, krijgen wij een melding dat je je hebt aangemeld. Deze melding moeten wij goedkeuren. Als die is goedgekeurd, ontvang je een nieuwe mail dat je kunt starten. We doen ons best je aanmelding nog dezelfde dag, doch uiterlijk de volgende werkdag te behandelen. Op de startdatum van je cursus wordt ook de factuur gestuurd.
(Let op: je meldt je tegelijkertijd aan voor zowel het e-learningdeel als het contactonderwijs.)
Meer informatie over de contactsessies ontvang je via de mail zodra de eerste datum nadert.



12-12-2024 – Teams-sessie 1 – tijden: 13.00-16.00 uur
17-12-2024 – Teams-sessie 2 – tijden: 13.00-16.00 uur


€ 699,00 p.p excl. BTW. Dit bedrag geldt voor beide cursusonderdelen. Mocht je de contactsessies onverhoopt missen, wordt toch het volledige bedrag gerekend. 

Voor deze opleiding is geen vereiste vooropleiding nodig. Wij wijzen er wel op dat – voor het volgen van het contactonderwijs – de basisstof uit het e-learningdeel bekend wordt geacht.

E-LEARNINGDEEL
Het e-learningdeel van deze opleiding bestaat uit enkele video’s waarin de docent de basisstof alvast behandelt. Alles bij elkaar duren de video’s ca. …. minuten. Deze kan je bekijken vanaf het moment van inschrijving tot de dag ná de laatste contactsessie met de docent. Ook zijn er readers beschikbaar. Het zou fijn zijn als je die kon doorlezen van tevoren. De jurisprudentiebestanden hoeven niet van tevoren te worden doorgelezen.

CONTACTONDERWIJS

Bij deze opleiding horen ook twee sessies contactonderwijs. In dit geval gaat het om twee Teams-sessies op 12-12-2024 en 17-12-2024, van 13.00-16.00 uur. De docent gaat dan dieper in op de stof, de actuele jurisprudentie en behandelt casussen. Wij gaan er bij het contactonderwijs van uit dat je de kennis uit het e-learningdeel tot je hebt genomen. Deze stof wordt niet opnieuw behandeld. Vragen stellen mag natuurlijk altijd.

Op de dag dat we je aanmelding goedkeuren, start je toegang. Vanaf dat moment heb je tijd om de cursus te doorlopen. Je toegang stopt automatisch op de dag na de laatste contactsessie.

Een computer, tablet of telefoon en goede zin.

Cursusoverzicht

Introductie
Introductie Belastingverordeningen 00:00:00
Belastingverordeningen
Inleiding (cursus Belastingverordeningen) 00:04:00
Toetsingsnormen (cursus Belastingverordeningen) 00:04:00
Instrument en vorm (cursus Belastingverordeningen) 00:07:00
Traject (cursus Belastingverordeningen) 00:06:00
Gevolgen reeds opgelegde belasting (cursus Belastingverordeningen) 00:06:00
Downloads
Downloads (cursus Belastingverordeningen) 00:02:00
Afronding (cursus Belastingverordeningen) 00:02:00
Afsluiten 00:01:00
top
Deze website is tot stand gekomen in samenwerking met skills4u.nl